Menu

Horké jedlé kaštany do kapsy

10.4.2018 - Produkty
Horké jedlé kaštany do kapsy

Plody kaštanovníku jedlého se nacházejí v pichlavém obalu, který puká čtyřmi švy. V každém obalu je potom po dvou, až třech kaštanech. Tyto kaštany jsou lesklé a tmavě hnědé. Kaštany jsou jedlé a jsou vhodné jako pokrm po upečení nebo uvaření, neboť jsou kaštany v syrovém stavu trpké.  Je v nich obsaženo velké množství škrobu, cukru a bílkovin. Kaštany jedlé jsou známou pochoutkou po celé Evropě. Jejich příprava jako pokrmu probíhá tak, že se obvykle naříznou na špičce do křížku a opékají se krátce na horké plotně. Také se ale melou. Vzniklá mouka se potom používá k přípravě pečených zákusků.
jedlé kaštany

Kaštany pro gurmány

Jedlé kaštany mají vyšší energetickou hodnotu než brambory. Z jedlých kaštanů se připravují rozličné pokrmy, jako například nugát, nádivky, polévky a moučníky.
·         V jižní Evropě jsou tyto kaštany konzumovány se zeleninou, s masem, anebo s máslem a sýrem.
·         Mezinárodní kuchyně připravují z jedlých kaštanů kaštanovou kaši se zvěřinou, kaštanové pyré se šlehačkou, kaštanový pudink, kaštany v čokoládě, a kandované kaštany nebo i nugát.
kaštany na listě

Všestranný tanin

Ze stromů kaštanovníku se získává zdraví prospěšná látka tanin. Z této látky se vyrábí:
·         výživa pro zvířata
·         vína, likéry a brandy
 Tanin má hlavně příznivý vliv na zdraví. Mezi vlastnosti taninu patří:
·         detoxikační účinky
·         působí protizánětlivě
·         stahující účinky
Jedlé kaštany se sklízí v říjnu, kdy se trhají ručně z kaštanovníku.
·         Nejmenší kaštany jsou potom použity jako surovina pro mletí kaštanové mouky.
·         Velké a střední kaštany se dále zpracovávají. Mohou být i po tepelné úpravě konzumovány.
Aby se odstranili paraziti uvnitř kaštanů, máčí se kaštany v padesáti stupňové vodě a následně se zchladí.
kaštany u příboru
Jedlé kaštany obsahují:
·         velké množství vitamínů skupiny B, převážně B5 a B6
·         draslík
·         fosfor
·         hořčík
·         vápník
·         železo
·         sodík
·         třísloviny